T-shaping en OutSystems

De afgelopen 40 jaar is er heel wat veranderd in de ICT. Daar kan Toine Tuerlings – als ZZP’er werkzaam voor B-Synergy – over meepraten. Toine startte zijn ICT-loopbaan in  1979 en werkt sinds 2016 met OutSystems. Hij neemt ons mee in zijn werk vóór en mét OutSystems en de rol die T-shaping hierin speelt.

Toine: “Ik ben nu 60 jaar jong en werk al heel mijn leven in de ICT. In 1979 startte ik mijn loopbaan bij Lips (scheepsschroeven), hierna werkte ik bij Polaroid, om vervolgens voor diverse systeem- en softwarehuizen aan de slag te gaan. In 1992, na zes werkgevers te hebben versleten, ging ik bij CMG (Computer Management Group) werken, een bedrijf met een heel duidelijke, klantgerichte cultuur. Dit was, in mijn ervaring, de eerste werkgever waar softwareontwikkelingsprojecten op een professionele manier werden aangepakt, met behulp van onder andere een standaard projectaanpak en -dossier. In 2007 besloot ik als ZZP’er aan de slag te gaan. In al die jaren bouwde ik in veel technische omgevingen applicaties en werkte ik met veel verschillende programmeertalen, platforms, tools, databases en operating systems. Van transactiegerichte applicaties via decision support (rapportages) naar data warehouse en business intelligence.”

In 2016 kwam Toine – eigenlijk bij toeval – voor het eerst in aanraking met OutSystems. “Ik werkte toen bij het Centraal Boekhuis (nu CB), een logistiek bedrijf in Culemborg waar men nieuwe markten aan wilde boren. De nieuwe klanten, die de organisatie ging bedienen, hadden behoefte aan ICT-ondersteuning aan de voorzijde van het proces. Ik werd ontwikkelaar in een team dat met OutSystems snel software moest bouwen en order entry portalen moest opzetten. Ik had nooit eerder van OutSystems gehoord maar was direct enthousiast. In korte tijd bouwden we drie portalen met behulp van het platform. Binnen het Centraal Boekhuis was er hierna even geen OutSystems-werk meer maar ik wilde er graag mee door. Ik zegde mijn contract op om me volledig op Outsystems te kunnen richten.”

Competenties voor OutSystems

De afgelopen jaren werkte Toine afwisselend als ZZP’er – onder andere voor B-Synergy – en in dienst van een OutSystems-partner met OutSystems. “Het is een heel specifiek en eigenzinnig platform wat vraagt om diverse competenties. Je bouwt web- en mobiele applicaties waarbij je te maken krijgt met aspecten als UX- (User eXperience) design, UI- (User Interface) design, HTML, javascript, CSS, .NET, datamodelleren, databases en SQL. In praktisch elk project heb je te maken met koppelingen met andere applicaties, componenten en databronnen waardoor kennis van specifieke integratietechnieken nodig is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan SOAP/XML, REST/Json, maar ook aan SAP. Als je met OutSystems start ben je in het begin weer even een junior in je eigen vakgebied, ook al werk je al tientallen jaren als softwareontwikkelaar.”

Toine vervolgt: “Ik ken niet veel mensen die álle benodigde competenties in hun rugzak hebben. Daarom zijn in projecten van enige omvang teamwork en coaching ongelofelijk belangrijk. We doen het als team samen en helpen elkaar. T-shaping speelt hierbij een belangrijke rol. T-shaping is gebaseerd op het idee dat je meestal in één competentie zeer bedreven bent (de verticale streep van de T). Daarnaast zijn er kennisgebieden waarin je nog kunt groeien (de liggende streep). Het is cruciaal om tijdens het bouwen van een team de juiste T’s bij elkaar te zoeken zodat je elkaars competenties kan vergroten door anderen, op de gebieden waarin jij expert bent, intensief te coachen.”

In de loop der jaren merkte Toine dat hij juist op dit aspect veel plezier haalde uit het coachen van collega’s. “Bijna niemand die met OutSystems start, heeft alle benodigde kennis. Als je als vers opgeleide ICT-er van school komt heb je vaak een brede basiskennis van programmeren en internettechnologie en weet je wat UX en UI inhouden. Op het gebied van data modelleren en databases kan ik hen vaak nog heel wat leren en over bijvoorbeeld javascript en CSS kan ik juist heel veel opsteken van de jonge generatie. Dat geeft een fantastische wisselwerking! Daarnaast vind ik het belangrijk dat je leert wat het inhoudt om te werken als professional in een, tegenwoordig standaard, Agile projectorganisatie. Daar heb je vooral veel ervaring voor nodig en daar kan ik de aanstormende jeugd goed bij helpen.”

B-Synergy family

Toine heeft een goede band met B-Synergy en haar team. “Ik ben dan wel niet in dienst van B-Synergy, maar voel me wel lid van de B-Synergy-familie. Het bedrijf sluit qua cultuur perfect aan bij mijn manier van denken. De sfeer bij B-Synergy en de visie op het werken in de ICT passen bij mij. Op dit moment werk ik aan projecten voor CZ. Mijn rol daar is niet alleen uitvoerend, ik coach ook een collega en dat vind ik geweldig leuk om te doen.”

Blijven leren

“OutSystems neemt je als ontwikkelaar veel zorg uit handen. Je programmeert op een visuele manier en hoeft daardoor minder code zelf te schrijven. Hierdoor maak je minder fouten én kun je productiever zijn dan in traditionele omgevingen. Daardoor kun je de klant vrij snel het resultaat laten zien en op basis hiervan weer bijsturen. Dit maakt het werken met OutSystems heel krachtig. Maar: er is wel een aantal randvoorwaarden waaraan je moet voldoen om de zo geroemde snelheid te kunnen halen. De organisatie waarin je werkt moet het Agile werken heel goed kunnen faciliteren. Daarnaast is het cruciaal dat iedereen in een projectteam ‘dezelfde taal’ spreekt. Uiteindelijk zijn cultuur en communicatie de meest essentiële succesfactoren bij het maken van software. Dit alles maakt OutSystems voor mij extra interessant. Ik vind het heel leuk om naast het werken met OutSystems anderen hierin te begeleiden en hen zo te helpen hun weg te vinden in een scrumteam.”

OutSystems ontwikkelt zich snel. Toine: “Ik startte met versie 9, maar de manier waarop je daarin webapplicaties maakt heet in de huidige versie 11 alweer traditioneel. Dat zegt denk ik wel genoeg. Ik ben nog lang niet uitgeleerd!”

  

Written by: Thierry van Schie
On 1 July, 2021
Click here to see your activities