Innovatie bij Vopak | Gedreven door medewerkers

Innovatie is één van de grootste uitdagingen waarmee bedrijven tegenwoordig te maken hebben. Zonder te innoveren, loop je het risico dat je nieuwe marktmogelijkheden misloopt en marktaandeel verliest aan concurrenten. Dat is gelijk ook de drijfveer om te innoveren. Maar als je gaat innoveren, hoe ga je daarbij dan om met de mensen binnen je bedrijf? Collega Ricardo Romero geeft een kijkje in de keuken van onze opdrachtgever Royal Vopak.

“Als OutSystems Ontwikkelaar bij B-Synergy help ik bedrijven om stappen te zetten op het gebied van innovatie. Ik vind het heel interessant om te zien hoe bedrijven tijdens het innoveren omgaan met hun medewerkers. Wanneer zij gemotiveerd zijn en het naar hun zin hebben, bereik je namelijk nóg betere resultaten. Zoals bij onze opdrachtgever Vopak, waar net zoals bij B-Synergy, de medewerker centraal staat en veel verantwoordelijkheid krijgt.

GOEDE MATCH

Royal Vopak is een tankopslagbedrijf voor producten zoals chemicaliën, olie en gassen. Het bedrijf heeft een wereldwijd netwerk van terminals op verschillende locaties en ongeveer 5700 medewerkers. Samen met twee andere B-Synergy-collega’s ondersteun ik Vopak bij verschillende digitaliseringsvraagstukken. Al tijdens mijn eerste kennismaking met Vopak, was voor mij duidelijk dat Vopak en B-Synergy een goede match waren. Onze bedrijven hebben veel gemeen en denken hetzelfde over wat goed samenwerken en integer ondernemen inhoudt.

ECHT IETS BIJDRAGEN

Mijn collega’s en ik zijn bij Vopak onderdeel van een zelfsturend team dat bestaat uit ontwikkelaars, testers en businessanalisten. Je bent samen met je team verantwoordelijk voor het opleveren van een product. Dit zorgt ervoor dat de teamleden gemotiveerd zijn, maar ook kritisch naar elkaar en het geleverde werk durven te kijken. Door deze manier van werken voel je dat jouw bijdrage aan het algemene doel waardevol is en betekenis heeft. Je bent meer dan ‘extra handjes’. Je voert niet alleen uit, maar denkt echt mee. Dat gebeurt in mijn ervaring nog te weinig in de IT-branche.

GOEDE SAMENWERKING, OOK OP AFSTAND

De teamspirit gaat bij Vopak zelfs over de grens! Wist je dat een gedeelte van het ontwikkelteam vanuit Portugal werkt? Dat gaat hartstikke goed, omdat wij duidelijke afspraken maken en Agile als projectmethodiek hanteren. Het komt zelden voor dat er verrassingen ontstaan omdat het ontwikkelteam niet altijd samen zit. Wel zijn we ons er als team van bewust dat het voor sommige dingen handiger zijn als je wél samen met je collega’s in één ruimte zit. Daarom komt het team ook regelmatig bij elkaar in Portugal of Nederland. Olá!

INSPIRATIE

Om succesvol te innoveren, zijn gemotiveerde medewerkers onmisbaar. Royal Vopak zorgt hiervoor door de verantwoordelijkheid bij de teams te leggen. Dat inspireert niet alleen de eigen medewerkers, maar ook mij en mijn B-Synergy-collega’s. Ik kijk ernaar uit om weer naar Portugal te gaan voor de volgende applicatie-uitbreiding!”

Written by: Ricardo Romero
On 10 December, 2019
Click here to see your activities